Emotioneel belevingsonderzoek

De beleving die je hebt bij een merk, dienst of een contact, heeft grote invloed op je toekomstig gedrag. Een beleving wordt gevormd in ons onderbewuste intuïtieve brein. Het is hoe het merk, de dienst of het contact wordt gepercipieerd. Daarbij spelen functionele aspecten een rol, maar zeker ook emotionele. Sterker nog: emotie blijkt dé bepalende factor voor de keuzes die we in de toekomst maken. Maar emotie is ook de grote onbekende: de meeste organisaties richten zich alleen op de functionele aspecten van hun product of dienst. Daarom ontwikkelde Forum impliciet belevingsonderzoek. Hiermee kwantificeren we emoties en de (on)vervulde behoeften die bepalend zijn voor het ontstaan van die emoties. Met als doel om de mens achter je doelgroep te leren kennen en inzicht te krijgen in het intuitieve brein van klanten.

Forum Reserach - Large Image - Landingspagina (WebP)
Forum Research - Image - Landingspagina 1 (WebP)

Hoe pakken we het aan?

Met emotioneel belevingsonderzoek achterhalen we welke indruk jouw dienst, product of merk heeft gemaakt op het onderbewuste intuïtieve brein van je klant. Welke herinnering is blijven hangen? Welke emotie gaat hiermee gepaard? En welke aspecten zijn bepalend voor die emotie? Als we rechtstreeks (expliciet) naar deze zaken zouden vragen, krijgen we niet het goede antwoord. Dit komt omdat we in onderzoek het onbewuste brein moeten triggeren. In onze onderzoeken luisteren we daarom open naar klanten. Met tekstanalyse categoriseren we daarna de antwoorden: de emotie en de bron van deze emotie. Zo krijg je een cijfermatig beeld van een emotionele beleving.

Whitepaper: Het NPS tijdperk is voorbij, what’s next?

De NPS metric veroverde sinds 2003 de wereld. Er komen echter steeds meer barsten in het NPS bastion. Bedrijven weten niet meer hoe ze de NPS-resultaten naar een hoger niveau kunnen tillen. Er komt niks nieuws meer uit de metingen, of alles wat eruit komt is allang opgepakt. Lees ons whitepaper ‘NPS voorbij, what’s next’: Ontdek hoe het komt dat de NPS vraag ons niet het volledige inzicht geeft in het gedrag van mensen. En hoe je de volgende stap kunt maken na het NPS tijdperk. 

Forum Research - Whitepaper mock-up - NPS voorbij.jpg
Forum Research - Image - Landingspagina 2 (WebP)

Wat is het verschil?

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat wat mensen zeggen in onderzoek anders is dan wat ze doen in de praktijk? Dat komt zo: traditionele tevredenheids- of NPS-vragen beantwoord je vanuit je cognitieve brein (bewust nadenken). Je geeft een cijfer en vervolgens een logische redenering waarom je dat cijfer geeft. Mensen maken echter veruit de meeste keuzes op basis van intuïtie (gevoelsmatig). En dat onderdeel mis je volledig als je alleen NPS of tevredenheid meet. Met ons emotioneel belevingsonderzoek meet je zowel intuïtie als cognitie. Dat geeft jou als opdrachtgever een completer beeld van de factoren die bepalend zijn voor het gedrag van jouw klanten. Dat levert betere stuurinformatie en meer grip op hun gedrag.

Waar kan ik het
voor inzetten?

Het unieke in de opzet van ons belevingsonderzoek is dat je het naadloos kunt inzetten overal waar je nu continue-customer-feedback-metingen, tevredenheidsonderzoek of NPS-metingen doet. Ons belevingsonderzoek voegt daar een schat aan informatie aan toe. Ofwel: je krijgt alles wat je had, plus nog veel meer. Zo beschik je over de informatie die je meer grip geeft op de keuzes van je klanten. Dus weet wat mensen beweegt! We voeren belevingsonderzoek uit in B2C en B2B en in profit en not-for-profit markten. Daarnaast ook onder medewerkers, stakeholders en inwoners, kortom onder mensen.

Forum Research - Image - Landingspagina 4 (WebP)
Forum Research - Image - Landingspagina 3 (WebP)

Succesverhalen

Momenteel passen we belevingsonderzoek toe bij onder meer de volgende klanten:

“Forum opent een wereld naar nieuwe opties. Hand in hand lerende in wat we met het belevingsonderzoek kunnen betekenen voor onze bewoners. Wat ik prettig vind is de gelijkwaardigheid in de gesprekken, de professionaliteit als het aankomt op advies, dat er gedacht wordt in mogelijkheden en dat jullie niet schuwen om nieuwe opties aan te dragen en te verkennen.”

- Woonbedrijf -