Eerder schreef ik een bevlogen pleidooi met 3 redenen om meer gebruik te maken van infographics. Ze maken complexe informatie begrijpelijk, zijn aantrekkelijk om te lezen en ze verhogen de efficiëntie. Infographics zijn immers sneller te consumeren dan lijvige rapporten en visuele informatie blijft beter plakken in ons geheugen. Zo sprak ik laatst een klant die zich erg levendig een visualisatie van het merkimago voor de geest kon halen uit een rapport dat we bijna een jaar geleden opgeleverd hebben. Infographics zijn er echter in veel verschillende vormen en maten. Daarbij kun je je afvragen of iedere infographic even effectief is? En of de ultieme infographic bestaat?
De uitersten van de infographic-schaal
In mijn beleving bevindt een infographic zich altijd ergens tussen twee uitersten op een glijdende schaal. Uiterst links treffen we de hardcore datavisualisatie en uiterst rechts de pseudo-infographic.
Laat ik deze uitersten kort toelichten.
Hardcore datavisualisatie
Is een volledige visuele vertaling van informatie. Een datavisualisatie heeft:
- een duidelijk doel: overtuigen, informeren of betrekken;
- een structuur waardoor er een logische leesrichting of duidelijk overzicht ontstaat;
- vaak een verklarende (maakt de lezer iets in één oogopslag duidelijk) component;
- een verkennende (laat de lezer zelf gedetailleerde informatie zoeken) component;
- weinig tot geen tekst;
- als belangrijkste eigenschap dat het gebruikte beeld, zoals symbolen, lijnen en kleuren, op zichzelf informatie draagt.
Enkele voorbeelden:
What a hundred million calls to 311 reveal about New York – by Steven Johnson & Pitch Interactive
Weergave van 34.522 gecategoriseerde klachten die op verschillende momenten gedurende de dag binnen komen bij het klachtennummer van New York. Deze infographic heeft een duidelijke structuur, een verklarende (piek van de klanten ligt rond de middag) en verkennende component (klachten die specifiek betrekking hebben op geluidsoverlast worden met name rond middernacht gemeld) en alle beelden en kleuren hebben betekenis.
Plot lines – by Johanna Kamradt
Overeenkomende thema’s van de 13 boeken die in 2011 genomineerd waren voor de Booker Price. Aan de hand van deze infographic kan één duidelijke conclusie getrokken worden: het laten sterven van een hoofdpersonage is een belangrijke succesfactor om genomineerd te worden voor de Booker Price. Naast deze conclusie kan de lezer verkennen wat andere belangrijke thema’s geweest zijn in de boeken die in 2011 genomineerd waren. Door de structuur van deze infographic wordt de leesrichting duidelijk (van links naar rechts) en zowel de kleuren als de omvang van de thema’s aan de rechterzijde dragen bij aan het communiceren van inzichten.
Pseudo-infographic
Is een verzameling van tekstuele of cijfermatige informatie, aangevuld met illustraties. Een pseudo-infographic heeft:
- geen duidelijk doel;
- weinig tot geen structuur, vaak een verzameling van afzonderlijke feiten;
- veel tekst en cijfers;
- beelden worden hoofdzakelijk gebruikt ter illustratie.
De gebruikte beelden hebben met het onderwerp van de infographic te maken, maar vertegenwoordigen geen informatie en zijn zonder toelichting relatief betekenisloos. De illustraties en vormgeving worden gebruikt om de informatie aantrekkelijk te maken voor de lezer.
Enkele voorbeelden:
The most-annoying writing mistakes – by Ragan.com
Met behulp van bovenstaande infographic wordt inzicht gegeven in de meest irritante schrijffouten in de ogen van een specifieke groep LinkedIn-gebruikers. Hierbij is gebruik gemaakt van veel tekst en cijfers. De beelden voegen niet veel toe aan de informatie en zijn hoofdzakelijk gebruikt om de tekstuele en cijfermatige informatie aantrekkelijk vorm te geven.
Global Logistics – a collaboration between Good an Kiki Kaprus, in partnership with UPS
Het laatste voorbeeld bevat een verzameling wetenswaardigheden over pakketdienst Global Logistics. Hoewel verschillende feiten onder aparte kopjes bij elkaar gezet zijn, is er geen eenduidige conclusie te trekken aan de hand van deze infographic en er is geen concreet doel. Ook hier dragen de afbeeldingen op zichzelf geen informatie en hebben louter een illustrerende functie.
Waar hebben we het over?
Het is goed om te beseffen dat een hardcore datavisualisatie iets anders behelst dan een pseudo-infographic. En wanneer twee personen het over infographics hebben, ze naar een totaal ander punt op de infographic-schaal kunnen verwijzen. Wanneer ik het met collega’s of klanten over infographics heb, bespeur ik vaak al enige discrepantie. Dat maakt het essentieel om verwachtingen te managen en ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kan op wijzen voordat een designer aan de slag gaat met het infographic-ontwerp.
Maar is het ene uiterste nu beter dan het andere?
In mijn ogen is er geen goed of fout en bestaat de ultieme infographic niet. De doelstelling van de infographic en de achterliggende data bepalen de optimale vorm. Als het doel is: informatie visueel aantrekkelijk maken zodat het sneller gelezen wordt, kan een pseudo-infographic uitkomst bieden. Bij het bieden van inzicht in complexe informatie of het communiceren van een concreet inzicht, is het zinvol om deze data op een hoger niveau met meer structuur te visualiseren. Zolang er op voorhand goed nagedacht wordt over het beoogde doel van de infographic en de mogelijkheden tot visualisatie die de data biedt, zijn er verschillende interessante wegen die naar Rome leiden.