Net terug van een vakantie naar IJsland. Wat een fantastisch land is dat! Met een breed scala aan woeste landschappen waan je jezelf continu in het filmdecor van Lord of the Rings. Als ik vrienden, familie of collega´s vertel over mijn vakantie pak ik er snel mijn foto’s bij. Want hoeveel woorden ik ook zou gebruiken, het zou me nooit lukken om de schoonheid van IJsland op dezelfde manier over te brengen, zoals me dat met foto´s lukt. Beelden zeggen immers meer dan duizend woorden. En datavisualisatie werkt.


1. Infographics maken complexe informatie begrijpelijk
Ons klantenbestand bestaat niet alleen uit marktonderzoekers, medewerkers customer intelligence of business analisten. Wanneer dit wel onze directe klanten zijn, zijn dit niet de enige medewerkers die met de onderzoeksresultaten aan de slag gaan. Het visualiseren van data en het gebruik van infographics maakt complexe informatie inzichtelijk, zonder daarvoor een onderzoeksachtergrond nodig te hebben. Het is immers makkelijker om een – complexe, gelaagde – boodschap te communiceren met behulp van beelden.
2. Infographics zijn aantrekkelijk om te lezen
Als onderzoeker is er niets vervelender dan horen dat een onderzoeksrapport ergens onderin een la verdwenen is en niet gebruikt wordt. In een ideale wereld zouden onze onderzoeksrapporten dagelijks intensief gebruikt worden door verschillende teams binnen de klantorganisatie. Een infographic brengt ons een stapje dichter bij dit ideale plaatje, omdat het onderzoeksresultaten aantrekkelijker maakt. Het is een kleurrijk geheel, er wordt gebruik gemaakt van symboliek, het spreekt tot de verbeelding, roept meer emoties op dan tekst en niet geheel onbelangrijk; is aantrekkelijker om te delen met collega’s. Hierdoor zullen resultaten een hogere impact hebben binnen een organisatie en meer gebruikt worden, wat uiteindelijk ook de meerwaarde van het onderzoek verhoogt.
3. Infographics verhogen de efficiëntie
We verwerken beelden veel sneller dan woorden. Het kost aanzienlijk minder tijd om een infographic door te nemen, dan om een uitgebreid rapport te lezen. In een wereld waarin agenda’s overlopen van vergaderingen, de gemiddelde belasting op het werk alleen maar toeneemt en tijd geld is, is dat een waardevolle eigenschap. Dat maakt een infographic een efficiënt middel om onderzoeksresultaten te communiceren.
Coffee diagram van Lokesh Dhakar uit 2007
Kortom, des te meer reden om meer met beelden te werken en eens te overwegen om bij het volgende onderzoek niet om een PowerPoint-rapport, maar om een infographic te vragen. Meer weten? Kom een kopje koffie drinken met Leonie Harkes.