Als je op het internet gaat zoeken, kom je diverse modellen tegen om emoties te classificeren. Een van de meest gebruikte is Plutchik’s wheel of emotions. Robert Plutchik was een Amerikaanse wetenschapper die 1980 zijn emotie-theorie publiceerde.
Welke emoties herkent Plutchik?
Het wheel of emotions kent 8 basis emoties, die gerangschikt zijn in een cirkel: blijdschap, vertrouwen, angst, verrassing, verdriet, walging, boosheid en verwachting.

Wat maakt Plutchik’s wheel of emotions zo’n goed model om emoties te herkennen?
Ten opzichte van andere emotiemodellen is er bovendien een aantal belangrijke verschillen:
- Het wheel of emotions is een bipolair model. Tegenover elke emotie staat de tegengestelde emotie. Blijdschap versus verdriet, vertrouwen versus walging, angst versus boosheid en verrassing versus hoop.
- Plutchik onderkende dat elke emotie in verschillende intensiteiten kan optreden. In zijn model kent elke basisemotie een intense vorm (dichter bij het centrum) en een afgezwakte vorm (verder weg van het centrum). Zo is de intense vorm van blijdschap extase en de afgezwakte vorm sereniteit.
- De basisemoties kunnen in combinatie voorkomen. Twee naast elkaar gelegen emoties vormen zo een primaire combinatie (blijdschap + vertrouwen = liefde). Secundaire en tertiaire combinaties worden gevormd door basis emoties die verder uit elkaar liggen. Op deze wijze zijn vele tientallen emoties te vormen.
Voor meer informatie over verschillende emotiemodellen zie deze pagina.